West Amerika

 

 

SAN FRANCISCO

Toen we aankwamen in San Francisco hebben we onze huurauto opgehaald. Eerst probeerde ze ons nog een grotere auto aan te smeren, maar daar hadden we weinig trek in. Ons motel lag in het centrum van San Francisco,  maar was moeilijk te vinden met alle éénrichtingsverkeer. Nadat we aangekomen waren bij het hotel zijn we meteen de stad gaan verkennen. De eerste verwelkoming in San Francisco was niet erg vriendelijk: we werden uitgescholden door een dikke negerin, die de stadsbus bestuurde, omdat we niet snel genoeg betaalden. In het centrum reden de bekende trams van San Fransisco over de heuvels. Er waren veel winkels in het centrum maar ook heel veel zwervers, die met boodschappenkarretjes met al hun hebben en houden over straat reden. Bij het hotel werd ons afgeraden om te voet naar het centrum te gaan voor onze veiligheid. ’s Avonds in ons motel hoorden we ook buiten op de straat de daklozen langrijden met hun boodschappenkarretjes. Door de jetlag waren we de volgende dag vroeg wakker en meteen zijn we de stad gaan verkennen met onze huurauto. Omdat het zo vroeg was, was er nog bijna niemand op straat en konden we op ons gemak door Lombard street rijden. Daarna gingen we naar Fisherman’s Wharf waar het ook nog erg rustig was. Helaas was het ook vrij koud en winderig en hebben we maar meteen een fleece trui aangeschaft. Bij Fisherman’s Wharf kun je lekker wandelen, winkelen en eten. Bij Pier 59 ligt het helemaal vol met zeeleeuwen die een enorme herrie maken en flink liggen te stinken. Het is wel erg leuk om naar te kijken. De volgende dag hebben we Alcatraz island bezocht. De kaartjes hadden we al in Nederland besteld op het internet en die lagen mooi klaar bij Fisherman’s Wharf. Met de ferry vaarden we tussen de zeeleeuwen door naar het eiland waar we een film te zien kregen en een rondleiding kregen. Het leukste waren natuurlojk de cellen die heel erg klein waren. En natuurlijk werd het verhaal van de ontsnapping uit Alctraz verteld. Ook al lukte het je om uit de cellen te ontsnappen dan was het nog onmogelijk om van het eiland af te komen met het koude water in de baai en de enorme stroming.

Weer een dag later hebben we de binnenstad bezocht en hebben we een rit gemaakt met de oude trams over de heuvels. De trams zijn een grote toeristische trekpleister en het was dringen voor een plaatsje. Het eerste stuk konden we alleen mee door aan de buitenkant van de tram te hangen. De rit ging van het centrum richting Fisherman’s Wharf en ongeveer halverwege konden we zitten. In de middag hebben we Chinatown en Little Italy bezocht.

Natuurlijk zijn we ook over de Golden Gate bridge gereden. Aan de overkant hebben we op een uitzichtpunt wat foto’s genomen en toen zijn we weer de brug overgegaan naar San Francisco.

 

MERCED – YOSEMITE - BISHOP

Het is heel erg moeilijk om in Yosemite te blijven overnachten. Er zijn beperkte plaatsen beschikbaar en je moet maanden vantevoren een reservering maken. Wij kozen voor een hotel dat zo dicht mogelijk bij Yosemite lag zodat we er ’s ochtends meteen heen konden rijden. We kwamen uit bij een hotel in Merced dat toch nog op 2 uur rijden van de ingang van Yosemite lag. In Merced scheen de zon volop en dat was dus heel wat beter dan onze dagen in San Francisco. Omdat het best een lange rit was San Francisco naar Merced hebben we ’s middags lekker bij het zwembad gezeten. De volgende ochtend reden we verder naar Yosemite. Yosemite is echt enorm groot en je zou er wel weken door kunnen brengen. Zoveel tijd hadden wij nier want ’s middags moesten we weer doorrijden om buiten het park te overnachten. Overal in het park werd gewaarschuwd voor beren maar wij hadden meer last van de muskieten. We hebben een wandeling door het park gemaakt en een waterval bezocht. Daarna zijn we met de auto gereden naar Glacier Point, het hoogst bereikbare punt in Yosemite dat een prachtig uitzicht over het park biedt. Na wat foto’s geschoten te hebben zijn we dwars door het park heen naar de Oostelijke uitgang gereden. We kwamen langs gedeeltes waar de sneeuw nog niet helemaal gesmolten was en dat was een prachtig gezicht want de zon scheen volop en het was erg warm. Nadat we het park hadden verlaten moesten we nog uren rijden voordat we bij het eerste hotel buiten het park aankwamen. Dat hotel was in Bishop waar we maar één nachtje bleven om te overnachten.

 

DEATH VALLEYLAS VEGASHOOVER DAM

De volgende dag stond weer een lange dag te wachten met veel autorijden. Vandaag zouden we van Bishop naar Las Vegas rijden dwars door Death Valley heen. Vantevoren waren we gewaarschuwd voor de enorme hitte in Death Valley en voor oververhitting van de motor. Onderweg was er weinig te beleven: om ons heen was het een grote droge dorre vlakte. Midden in Death Valley was de enige plaats waar wat leven in de brouwerij was en daar hebben we dan ook gegeten. Vanuit Death Valley reden we Las Vegas binnen. Las Vegas ziet er niet echt uit als een enorm stad want er is bijna geen hoogbouw tot je bij de Strip komt. Hier staat het ene verbazingwekkende hotel naast het andere. Wij sliepen in Treasure Island dat net als alle andere hotels over een enorm casino beschikte. Het hotel was prachtig maar wel gigantisch groot. Lopend over de Strip zie je de ene na de andere limo voorbij rijden langs de thema hotels. De eiffeltoren, Venetie, een Romeinse stad, fonteinen die op muziek bewegen, het is allemaal te zien in Las Vegas. Elke avond traden er grote artiesten op in de hotels maar de shows waren behoorlijk prijzig. We kozen voor de show van Sigfrid en Roy in het Le Mirage hotel, de twee Duitse illusionisten die met prachige witte tijgers werken. We zaten bijna vooraan en de show was echt het geld waard. De laatste dag in Las Vegas zijn we naar de Hoover Dam geweest waar we een rondleiding kregen over de enorm grote dam.

 

ST GEORGE – ZION - PAGE

Vanuit Las Vegas zijn we naar St George in Utah gereden waar we bleven overnachten. St George lag op onze route naar Zion National Park dat we de volgende dag zouden bezoeken. Zion Canyon is ontstaan door de Virgin rivier die er miljoenen jaren overdeed om de de canyon te vormen in de zandstenen rotsen. De rotsen hebben echt prachtige kleuren en je kunt flink wandelen in het park. Wij mochtten echter vanwege de drukte niet met de eigen auto de canyon in, maar moesten met de pendelbus. De bus rijdt over de Scenic drive de vallei in tussen de kleurige rotsen door. Onderweg zijn er vele stopplaatsen en wandelroutes.Tijdens de wandeling werden we regelmatig gestoord door de brutale eekhoorntjes die om eten zaten te bedelen. Na het bezoek aan Zion zijn we verdergereden naar het plaatsje Page aan Lake Powell. Lake Powell is met zijn lengte van 300 m het tweede grootste kunstmatige meer in Amerika en een populair vakantieoord. Vlakbij Page ligt de Glen Canyon Dam die net zo indrukwekkend is als de Hoover Dam.

 

GRAND CANYON – FLAGSTAFF - MESA

Vanuit Page op weg naar Mesa in Arizona kwamen we langs de Grand Canyon. Daarvoor moesten we eerst nog wel een aantal uren rijden over wegen waar je zelden een andere auto tegenkwam. Onderweg naar de ingang van het park waren meerdere stopplaatsen waar Indianen hun handgemaakte waar aan de man proberen te brengen. Bij de uitzichtpunten in het park zelf kun je niet goed zien dat de Grand Canyon eigenlijk een kloof is: het leek meer een gebergte. Toen we later een helicoptervlucht maakten was het echter wel goed te zien. Van het één op het andere moment keek je de diepte in. Met de helicopter vlogen we over en door de canyon heen. Na de vlucht reden we naar het plaatsje Flagstaff dat aan de Route 66 ligt. Hier hebben we overnacht om de volgende ochtend door te rijden naar het zuiden richting Arizona. Onderweg zagen we grote rookwolken afkomstig van enorme bosbranden door de hitte. Ten zuiden van Flagstaff ligt jet Montezuma Castle National Monument. Hier bevinden zich de best bewaarde prehistorische Indiaanse nederzettingen van heel Arizona. De rotswoningen zijn met lange ladders aan elkaar verbonden en bevinden zich op 30 meter hoogte. Via Phoenix reden we vervolgens verder naar Mesa waar we nog genoeg tijd hadden om de spookstad Goldfield te bezoeken. Er zijn vele spooksteden in Amerika verlaten door de bevolking toen er geen goud meer te vinden was. In het stadje hebben we één van de mijnen bezocht. Ook dit is een echte aanrader!

 

PALM SPRINGS – SAN DIEGO

Vanuit Mesa was het één rechte weg richting San Diego in Californie. Omdat de totale afstand vrij groot was bleven we onderweg in Palm Springs slapen. Palm Springs staat bekend als de stad van de rijken, het ligt midden in de woestijn en heeft altijd een warm klimaat. Door dat klimaat en de relatief korte afstand naar LA is Palm Springs erg populair onder toeristen. Er zijn heel chique restaurants en winkels en vele golfbanen, maar verder vonden wij er weinig te beleven.

De volgende ochtend reden we door naar San Diego waar we een hotel in het centrum hadden. Na aankomst zijn we naar Balboa park geweest en hebben we een rondje door de stad gereden. ’s Avonds gingen we naar Gaslamp Quarter, genoemd naar de straatlampen die vroeger op gas brandden (nu op elektriciteit). In Gaslamp Quarter vind je meer dan 60 kilometers bars, nachtclubs, restaurants, boetiekjes en galeries. Vroeger was het een hoerenbuurt, maar in de zeventiger jaren werd de wijk helemaal opgefrist. Wij hebben er gegeten bij een Mexicaans restaurant en hebben de bioscoop bezocht. De volgende dag zijn we naar Seaworld gegaan en dat was hartstikke leuk. Vooral de show met de orka Shamu is echt gaaf! Na 2 overnachtingen in San Diego vertrokken we weer, deze keer noordwaarts richting LA.

 

LOS ANGELES

In Los Angeles lag ons hotel op Hollywood Boulevard. Dat klinkt misschien goed, maar Hollywood boulevard is lang en alleen een heel klein stukje is beroemd. Ook al lag ons hotel niet zo ver van dit beroemde stukje, we vonden het veiliger om met de bus te gaan in plaats van te lopen. Het groostste gedeelte van Hollywoord was erg verloederd en alleen een klein gedeelte bij het beroemde Kodak Theatre met de Walk-of-Fame is erg toeristisch. Toen wij er waren was er één van de dagen de uitreiking van de ... Black Awards. Denk maar niet dat je dan de stereen van dichtbij kunt zien want bijna alles is afgsloten en heel goed beveiligd. Dat hebben dus een paar honderd meter verder op onze tv in de hotelkamer gevolgd! De volgende dag naar Univeral Studios: dit blijft toch wel één van de leukste pretparken. Hier hebben we ons echt prima vermaakt. ’s Avonds gingen we meestal de Universal City Walk naast de Universal Studios, waar vele restaurants, bars en bioscopen te vinden waren.

Het weer in LA viel een beetje tegen: het was niet echt goed weer om op het strand te liggen. We zijn nog wel naar Santa Monica (met de kermis op de pier) en Venice Beach geweest. Venice Beach was erg leuk met alle staatartiesten en winkeltjes. Verder hebben we nog een kaart gekocht met alle huizen van beroemdheden en zijn we langs een paar van die huizen in Beverly Hills gereden. Daar kon je dus helemaak niets van zien want alle huizen lagen verscholen achter bomen en hoge hekken. Toen maar de heuvels op om een foto te kunnen maken van het Hollywood letters in de bergen.

LA was ons uiteindelijk toch wel een beetje tegengevallen omdat het geen gezellige stad is. Alles ligt enorm verspreid en overal moet je met de auto heen, maar het is natuurlijk wel weer leuk om al die bekende dingen van tv en de films te herkennen.

 

MORRO BAY - MONTEREY

Vanuit LA reden we langs de Highway 1 langs de kust noordwaarts richting San Francisco om onze rondreis af te sluiten. Onderweg zouden we nog blijven overnachten in Morro Bay en Monterey. Morro Bay is bekend om de enorme rots die uit de zee steekt. Er was een klein strandje en heel veel vissers. De volgende ochtend vetrokken we richting Monterey. Rijdend langs de kust zagen we zeekoeien het strand op komen en lekker in het zonnetje gaan liggen. Even verderop zijn we gestopt om Hearst Castle te bezoeken. Dit prachtige huis werd vroeger bewoond door één van de rijkste mannen uit Amerika: de krantenmagnaat Hearst. Uit alle delen van Europa had hij de inrichting van het huis laten komen. We kregen een rondleiding door het huis en bezochten o.a. het Romeinse binnen- en buitenzwembad. Na het bezoekje aan al dat moois reden we door naar Monterey, waar net als in San Francisco weer enorm veel zeeleeuwen bij de pier lagen. In elke boot in de haven lagen er wel een aantal te slapen. Met boten kon je de zee op om walvissen te zien, maar dat hebben wij niet gedaan. We hebben wel de 17-mile drive afgereden door een natuurgebied. Daar waren veel vogels te zien maar verder viel het een beetje tegen. De volgende dag zijn we op ons gemak verder gereden naar San Francisco over de kustweg. Als je deze weg neemt moet je geen haast hebben, want met honderden haarspeld bochten word je door de bergen heen geleid. Uiteindelijk aangekomen in San Francisco bleven we slapen in hetzelfde hotel als toen we aankwamen. ’s Avonds hebben we nog een bioscoopje gepakt en de volgende dag vlogen we weer terug naar Nederland. Na duizenden kilometers, vele vroege ochtende, tientallen hamburgers waren we eigenlijk weer aan vakantie toe.......

 

LINKS

Klik hier voor links die met onze rondreis door West Amerika te maken hebben.

 

FOTO’S

 

WestAmerika002.jpg

 

WestAmerika008.jpg

 

WestAmerika012.jpg

 

WestAmerika017.jpg

 

WestAmerika018.jpg

 

WestAmerika033.jpg

 

WestAmerika048.jpg

 

WestAmerika055.jpg

 

WestAmerika074.jpg

 

WestAmerika079.jpg

 

WestAmerika081.jpg

 

WestAmerika084.jpg

 

WestAmerika094.jpg

 

WestAmerika096.jpg

 

WestAmerika097.jpg

 

WestAmerika098.jpg

 

WestAmerika100.jpg

 

WestAmerika103.jpg

 

WestAmerika104.jpg

 

WestAmerika106.jpg